I Blodet smitter med sygdommen at være ung

Få din SKAM på denne weekend

skam

Genre: Gymnasieserie på den fede måde

Dom: (5 ud af 5)

Russbuss, drittseck, føkboy, kødder du med mei? Nei serr, vi taler SKAM, så klart.

De sociale medier har siden august fået blæst taget væk af folk, der ikke kan få hænderne ned over serien om gymnasiepigerne Eva, Noora, Vilde, Sana & Chris.

Jeg tænkte først aaargh, jeg er midt i 30’erne, hvorfor skal jeg se en gruppe gymnasiepiger? Og når hypen løber løbsk, har jeg en tendens til ikke at gide se en serie. Det er dumt.

SKAM er noget af det bedste og mest originale, jeg længe har set i serieformatet. Det er blændende skrevet og instrueret af Julie Andem. Og castet sidder lige i øjet med bumser og dækcreme og godt med sminke. Ja, vi kan godt huske, hvordan det var at gå i gymnasiet.

Serien er en præcis optegning af en generation, og det er så forbandet sympatisk skrevet og jeg kan slet ikke få nok af de karakterer. Pigerne har et sammenhold af guld trods fnidder. Drengene er nu også søde.

1. sæson Eva – maneater

Første sæson og alt starter med Eva. Hun er sæsonens hovedperson og kæreste med skateren Jonas, hvis bedste ven hedder Isak. Hun har forført ham fra bedsteveninden Ingrid, hvorfor de nu ikke længere er veninder. Så da de starter i 1. klasse (cute-) siger Jonas:

“Så må du vel få dig nogle nye veninder”

Eva igler nemlig ret meget på ham, men følger rådet og adder Noora på face, og hurtigt samles en lille gruppe af piger med Vilde som primus motor omkring projekt at arrangere russbuss. Jeg fattede ikke en meter af den bus i starten, men det er åbenbart den festbus, man kører rundt i efter 3. G, og det er noget, man planlægger og inviterer folk til, erhm fra 1. G af. Med spons. Vi er vel i Norge.

Vilde er absolut stream on-favorit. Hun er iværksætteren med et gigantisk drive. Hun samler gruppen omkring projektet, og venskabet mellem dem begynder. Hun har styr på, hvem folk er (særligt boisne), og hun går naturligvis som den første efter den flotteste af dem alle, William.

Vilde er typen, der kunne skabe en virksomhed. Hun er frygtløs, fordi hun aldrig lader sig slå ud, og hun har ikke ondt af sig selv. Hendes navn er nok ingen tilfældighed, hun er for vild. Heller ikke Evas, hun er den første kvinde i serien og hende, der lokkede manden i fordærv, ikke med et rødt æble men med sit røde hår. Lad skammen begynde.

2. sæson Noora – læbestiften der går fra hus og hjem

Noora er ligesom Ibsens Nora gået fra hus og hjem og bor i kollektiv med bøssen Eskild og en anden pige. Nooras forældre er hhv. sexolog og psykolog og går mest op i sig selv iflg. Noora. Hun har ondt af sig selv, og det kan man egentlig godt forstå.

Noora er kendetegnet ved sin røde læbestift og sine meget politisk korrekte holdninger, der ofte bliver en barriere for hendes egne drifter og nåja sukken efter ham den flotte.

Noora er på mange måder virkelig irriterende og visse steder bliver hun for optegnet og agerer simpelthen på en måde en 16-årig ikke ville. Lidt for klog. Man får indtryk af, at Andem, instruktøren, bruger hende til at sige noget til ungdommen. Hvad det er, kan du selv se. Men naturligvis er Noora også sød og sjov, særligt når hun fanges i sin egen politiske korrekthed af de andre. Mere læbestift Noora, den kan du ikke redde.

Eskild er genial som Nooras skamløse, drillende roomie, altid klar på ballade. Han er også meget omsorgsfuld overfor hende og minder på mange måder om Vilde.

3. sæson Isak – kig ikke i min telefon

Isak er Jonas’ bedste ven og taler enormt godt med Eva. Han er bare sådan en fyr, pigerne kan tale med. Mhmm hvor bærer det her mon hen? Og så har han lidt sjov på sin telefon. Jeg må ikke sige mere, hvis du ikke er begyndt på serien endnu.

Isak er tredje sæsons hovedperson, og hvad er nu det, en dreng? Nå, jaja, han kunne være opkaldt efter Bibelens Isak, som er Abrahams søn, der er ved at blive ofret på bjerget til Gud af Abraham selv, men bliver skånet, da Abraham dermed har vist sin troskab til Gud. Det er endnu uvist, men tredje sæson kunne godt gå hen og blive op ad bakke for Isak.

Jeg glæder mig i hvert fald. Bæltet er taget af (det finder du ud af), og jeg tror vi får SKAM for fuld skrue i morgen, søndag d. 9. oktober, hvor NRK viser hele første afsnit af 3. sæson.

Så hvis du ikke har fået din skam på endnu, kan du nå at binge begge sæsoner og være klar til i morgen. SKAM er ikke til at komme udenom. Den ER al hypen værd.

Jeg tripper helt ud over lydsporet og klipningen i sync med det, det er en historie for sig. Tjek lidt guf her:

Stream SKAM direkte på NRK. Og Absalon på Vesterbro viser første sæson af Isak i morgen med live-stream. Det er godt arrangeret af dem.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

I Blodet smitter med sygdommen at være ung