Suits - I'll see you in court!

Game of Thrones 5 episode 1 – Dorne rising, er I med?

 

Genre: Game of ThronesGame-of-Thrones-Teaser-Poster

Jeg sad forleden til et middagsselskab højt hævet over byens tårne, i et af de højeste af dem alle, tårnet på Christiansborg. Under hvælvinge og løvegargoiler kiggede vi rundt i rummet og op, for der er meget højt til loftet. ‘Det ligner noget fra I Rosens navn eller – ja Game of Thrones.’ For har man ikke altid lyst til at dreje samtalen hen på GOT? Eller hvad? Nu ruller 5. sæson.

Hvem er stadig på? Hvem er i live? Og beholder den tronen som konge af serier for tiden?

Spoiler: kun 1. afsnit s. 5

Tyrion Lannister

Tumlingen tumler ud af en kasse i første afsnit mere dingle end nogensinde. Tyrions kamp om sin fars accept er tabt, og han ved det. Fadermordet er begået, og selvhadet æder ham op. Han kommer nok ikke til at dø i kamp men for egen selvdestruktive hånd.

Men det er betryggende, at Tyrion stadig er med os i femte sæson. Når det synes at rable for alle andre i GOT beroliges man, når Tyrion er i billedet. Godt nok er han fuld, men han er god og vis (og sjov). Den klassiske hofnar, der ser og siger tingene uden slør, som man samtidig tager seriøst som figur.

Arya Stark

Arya er min absolutte favorit-karakter i serien og POV i bøgerne. Hun er ikke med i første afsnit i sæson 5, men hun opruster, det er helt sikkert. Hun er fed, fordi hun er så clean cut i sin karaktertegning. Hun er hævneren og ligesom Uma Thurmans karakter The Bride i Kill Bill, har hun udarbejdet en hit list med de mænd, hun hader og vil udrydde for mordet på hendes far Lord Eddard Stark.

tumblr_mzx0h91FvM1qgl64no4_250

Hun er dygtig til at ride, til matematik og er eventyreren modsat sin ældre søster Sansa, som ikke har de store interesser udover at sy korssting og kigge udover vandet, og hvad adelsdamer ellers sysler med. Er Arya dreng eller pige, fugl eller fisk? Har det betydning? Hun er en warg, dvs. en person, der kan antage form af et dyr, allerhelst en ulv. Evner hun nok skal få brug for når skyerne trækker op i denne femte sæson. Jeg sætter mine penge på Arya.

Jon Snow

Jeg ville giftes med Robb Stark, storebroderen som blev konge for en dag eller to, men han er død nu. Og tilbage står vi med Jon ‘jeg ved ingenting’ Snow, som ikke just er en humørbombe.

I dette første afsnit bliver Jon spurgt: ‘er du jomfru?’, hvortil Jon svarer ‘nej’, og det er eftersigende godt. Det er noget af en opbygning til de manddomsprøver, der venter ham. Det er godt fortalt. Med is og ild. Jon beviser i afsnittet sit mandsmod og hjerte af guld ved at skyde en pil i hjertet på manden, der brændes på bålet til hele byens skue. Han skal ikke dø lidende.

Det kan godt være, man ikke kan tage Jon Snow med til et middagsselskab, men han er ægte og en true stand up guy. Se eller gense Seth Meyers genistreg, der gik viralt sidste uge her:

Dragerne nu som teenagers

En anden figur, der stadig er med os, er khaleesi Daenerys Targaryen og hendes drager. De er ikke børn længere, så vil de blive ved med at lystre sin moder?

Det er ikke størrelsen men gørelsen – sagde ingen kvinde, slet ikke Daenerys, nogensinde. Eller George R. R. Martin forfatteren bag GOT-bøgerne. Prøv at læg mærke til, hvor stort alting er. De obelisk-agtige statuer, der vogter gigantiske byporte eller står på toppen af pyramider. Én af disse væltes i dette afsnit. Alt er under omvæltning, nedsmeltning eller opstigning. Og alt er stort. Stort og grusomt, og det er en af grundene til, at serien er så fed. Vi er vant til fortællinger, hvor de gode sejrer, men ikke her. Eller det er ikke det karaktertræk, der gør, at de sejrer.

Skænk et glas Dornish wine…

Ok ærligt, jeg har været ved at gå død i GOT flere gange. Alle dør, så snart man er blevet fan af dem, og handlingen fortaber sig i tågen. Men lad os se med denne femte sæson. Den kommer trods alt til omhandle mine forfædre (sorry!) fra Dorne i Westeros’ sydøstligste landskab regeret af House of Martell. Hvem husker ikke:

“Say it, you raped her, you murdered her! You killed her children!”

Messet af Prince Oberyn Martell aka Red Viper of Dorne, da han forgæves forsøger hævne mordet på sin søster. Jeg var stor fan af libertineren med det lidenskabelige temperament og appetit.

pedro-pascal-game-of-thrones-television-entertainment-interview

I afsnittet ser vi to smukke unge mænd (den ene bror til Margaery Tyrell) post coitus, hvor en af dem finder et modermærke på den anden, og de bliver drømmende enige om, at det ligner Dorne.

Det der gør Dorne specielt og forjættende, er at landet aldrig er blevet besejret af noget folk eller nogen drager. De har med fredelig interkulturel udveksling giftet sig ind i de andre kongefamilier i Westeros og derigennem blevet en del af the realm. ‘Unbowed, Unbent, Unbroken’ er House of Martells motto. Bare at de har et motto.

Dorne har grundet denne særstatus beholdt mange af deres egne love og kulturelle normer, eksempelvis at kvinder og mænd står lige som arvinger til tronen, modsat i resten af Westeros. Dette gør the Dornish til et særligt stolt og frit folk, med et varmblodigt temperament. Oh yas.

Bordplanen er lagt

Første afsnit i hver ny GOT-sæson er tablesetting. Og hvis det ikke er et bord, du vil sidde med ved, kan du nyde introen, som mit selskab nød udsigten fra det højeste plateau i tårnet og kunne se hele København som et brætspil med Sverige truende i horisonten. Til denne nye sæson er der kælet lidt ekstra for en af seriehistoriens bedste introer med nye ‘kameravinkler’, hvor POV’en flyver på hovedet i flyvende drone-stil.

Jeg håber, I stadig sidder med. I øvrigt er de bedste fester dem, der bliver crashet af uindbudte gæster…

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Suits - I'll see you in court!