Frygten for muren i Game of Thrones 5 #bluffersguide

The Duke of Burgundy – Sidse Babett som lesbisk dominatrix i skoven

duke_2

Genre: Blød lesbisk SM

Nyt ratingsystem på stream on! ⚡⚡⚡⚡⚡ = topkarakter. Duke får ⚡

Har du nogensinde fantaseret om, hvordan Birgitte Nyborg ville være som SM-dominatrix? Det har jeg heller ikke. Men det har den britiske avantgarde-instruktør Peter Strickland med The Duke of Burgundy. Hun er streng, forelsket og helt ude i skoven…

Strickland er blevet sammenlignet med David Lynch for sin weirdness og non-lineære fortælleform, men den sammenligning irriterer ham. Til Indiewire siger han i forbindelse med Duke; så snart unge mennesker i dag skal beskrive noget mærkeligt på film, drager de parallellen til Lynch. Jeg giver ham ret, det er for let. Duke er sin egen, men selvfølgelig Lynch er særhedens mester, og hvis man absolut vil, kan man da godt finde fælles grund mellem fx. Blue Velvet og Duke med en fortælleform, der kører i loops, insekt-close ups, fetichisme af objekter og lad os sige alternative (!) seksuelle udfoldelser.

The Duke blev afvist ved Cannes og Berlin i 2014, men det er Strickland vant til. Filmen læner sig op af 1960’ernes softcore sexploitation film, som blev vist i datidens grindhouse artfilm-theatres inden decideret eksplicit porno kom ud i biograferne. Sexploitation filmene var lowbudget, lowbrow og bare cheasy med en masse hud men ingen decideret sex eller interessant fortælling. En forløber-genre, som Strickland har leget med i The Duke, filmet i Ungarn på en øde landadelejendom omgivet af en yderst frodig grøn bevoksning.

Et menneskeligt toilet, jo…

Her forsker Cynthia (Babett-Knudsen) i sommerfugle, og hendes favorit er The Duke, i øvrigt eneste mandlige reference i filmen. Italienske Chiara D’Anna spiller Evelyn, hendes yngre pligtopfyldende tjenestepige, der laver en masse unoder for at kunne blive straffet af sin herskerinde. Hun glemmer med vilje at vaske et par af Cynthias blondetrusser i hånden, yes den slags. Så Evelyn bliver straffet, men vi er langt fra Fifty Shades torturkammer. Duke viser næsten ingen hud, men vi følger forskellige kropslige afstraffelsesmetoder, som er mere psykologiske i sin effekt end korporligt smertefulde. Cynthia sætter sig på Evelyns ansigt og læser af sin sommerfuglebog i lange passager. Det er sært.

Og der er flere langt fælere scenarier, som vi ikke altid ser, men får antydningen af eksempelvis bag en lukket toiletdør. Hvorfor Cynthia notorisk bliver ved med at drikke vand fra sin karaffel, mens hun studerer, får vi svar på. Og nej, det er ikke fordi vand er sundt.

Virker Duke – på nogen måde?

Når man ser Duke, en erotisk SM-film med to smukke kvinder i hovedrollerne, har man en vis forventning om at blive tændt enten kropsligt og/eller mentalt, såfremt de to kan adskilles. Altså en fantasi både kvinder og mænd kan lege med uanset seksuelt tilhørsforhold. Men jeg blev ikke tændt, på nogen måde.

Det man tror skal handle om et seksuelt forhold og også er det, viser sig at være et tørt tankespil om magt. Hvem sætter dagsordenen? En gammel traver for SM-temaet, også kluntet optegnet mellem Mr. Grey og Anastasia i Fifty Shades.

Evelyn den underdanige bliver modsat Cynthia aldrig træt af legen og ydmygelserne. Og sært bytter de roller, ikke i forhold til hvem der straffer og bliver straffet, men i magtbalancen. Cynthia, herskerinden ser mere og mere lidende ud, og siger hun elsker Evelyn. Men Evelyn elsker tilsyneladende mere legen og den magt, hun har over Cynthia, end Cynthia i sig selv. Her havde det kunnet blive interessant, hvis Strickland gik planken ud og dykkede ned i Cynthias smerte, den følelsesmæssige, som man netop ikke har kontrol over modsat SM-legen. Det gør han desværre bare ikke.

Stream ons lynende dom

The Duke of Burgundy får ⚡ af stream on. Jeg kedede mig bravt. Eneste grund til at man ser videre er, at filmen trods alt opbygger en vis suspense i forhold til, hvor vildt og weird det bliver. Så se Duke, hvis du elsker art film, det sære og klamme, sommerfugle, kvinder med paryk og antydningen af sex snarere end det eksplicitte.

Ellers se The Secretary eller Fifty Shades og få dig et godt grin om ikke andet. Og nogle (pæne) mænd at se på.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Frygten for muren i Game of Thrones 5 #bluffersguide