Norskov – giv den en chance, for Levins skyld

171057443-Norskov_Oliver3_Martin%20Dam%20Kristensen[1]

Genre: Såkaldt nordic noir-serie, 1. afsnit

Bedømmelse:

“Her er det ligeså let at bestille stoffer som at bestille en pizza” -siger en af kidsne i Norskov, TV2s nye dramaserie. Nordjylland, ved vi fra Jakob Ejersbos Nordkraft, er lig med stoffer, trampetechno, tristesse og sportshaller. Til alskens medier fortæller skaberen af Norskov, manuskriptforfatter Dunja Gry Jensen, at serien ikke handler om Nordjylland men om Danmark. Godtaget, Danmark er nu engang mere udgjort af udkant end indkant. Provins er provins, og unge er unge. Det er kun dialekten, der adskiller lidt, og det er op til én selv, om man vil holde fast i den eller lægge den bag sig, hvis man rejser væk, som vores hovedperson, politimanden Tom, har gjort.

Det er fredag, og en håndfuld 14-15 årige har lige fået løn, så der tages coke i en bil til fuld technospade i bilradioen, ind til en af pigerne dejser omkuld efter to hurtige baner. Norskovs hjemvendte søn, politimanden Tom Noack, (Thomas Levin) kaldes hjem og sættes på sagen.

TV2 går ind i søndags-seriekrigen mod DR-drama i kampen om familien Danmarks gunst, og med dette første afsnit er de helt ok fra start.

Her er 3 grunde til, hvorfor du bør give den en chance:

Tom Noack, faderen

Thomas Levin spiller den pæne narkoefterforsker Tom Noack, og her fra første afsnit er det tydeligt, at Levin er stærkt tilbage på banen som dansk karakterskuespiller. Man bliver nysgerrig på, hvad der ligger bag hans afdæmpede væsen og angstfyldte mimik i rollen som Tom, der har følelserne stoppet godt indenfor uniformen. Han står i skarp kontrast til den bramfri søster Jackie (Anne Sofie Espersen), med hvem han har et ret tæt forhold til. Nus i håret ok, men godnatkys på munden alligevel? Også den gamle flamme Diana (Annemette Andersen), der kæmper med stofferne, er på samme måde mere ude af kontrol end Tom. Men lad os nu se ik’.

Sønnen, Oliver

Oliver (Mathias Käki Jørgensen) er Dianas nu 15 årige søn, spiller ishockey (ligesom Tom gjorde), og ja, han deltog i coke-festen i bilen. Da en politimand aflægger Ollie besøg, finder han en pose sne på ham, som han 2 minutter inden tog ud af sin mors hånd, i gang på badeværelset. Yes, så kører vi. Ollie er en god dreng, der selvfølgelig dækker over sin mor. Käki Jørsensen er ny og spiller så naturalistisk godt, på en måde man ikke har set i meget lang tid blandt danske skuespillere. Ud fra dette første afsnit ligner han en skuespiller, der kunne have internationalt format. Og så har han et udseende, der brænder igennem med sine lyse, lange lokker og lidt kantede træk.

Og Helligånden

Mysteriet går på, hvem der var med i bilen den skæbnesvangre aften på havnen. Vil Oliver begå modermord og fortælle politiet sandheden? I så fald trækker han sig selv med ned i dyndet, hvilket ikke er godt for hans oprykning i ishockeyligaen. Og hvordan vil forholdet mellem Tom og Diana, ungdomskæresten udvikle sig?

Anmelderen på Soundvenue er glad for, at Norskov går full jyde, da han ellers, forståeligt nok, har irriteret sig over, at jyder på tv taler københavnsk. Som sjællænder har jeg ikke studset så meget over det, men kan da bekræfte, at der er fuld smæk for jydeskillingen. Dog ikke hos Levin. Hans karakter er nok ikke ligeså stolt som søsteren over sine nordjyske aner. Men der er ingen vej tilbage, han er tilbage og må se sit ophav i øjnene.

Jeg er med igen på søndag. Uden at være helt blæst væk, men min nysgerrighed er vækket, og det er hovedsageligt grundet Levins spil, der varsler skibskatastrofer og pludselig død, for nu at citere en gammel ærkekøbenhavner, Tom Kristensen i Hærværk.

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar