House of Cards 3 - hunden, blondinen og diamanten

Gone Girl – ikke helt væk

gone-girl-posterGenre: Thriller

Gone Girl (2014) af mørkets mester David Fincher er mere uhyggelig, end man tror, når man ser, at Ben Affleck er på plakaten som all-American første-elsker. – Eller hader.

Hvis du vil se en parforholdsgyser loadet med gys og splat, uden der går nynordisk køkkenvask eller Bergman i den, så er Gone Girl et rigtig stærkt bud. Som i at man render rundt og tænder alle lys i alle værelser bagefter, virkelig hurtigt.

Men Gone Girl er suveræn på flere måder. Udover at levere genial gys, så skiller den sig ud ved at have en kvindelig stjernepsykopat i hovedrollen, fyrsteligt spillet af Rosamund Pike. Som i døds-stjernepsykopat. Jeg tror ikke, jeg har set en så skræmmende karakter spillet af en kvinde i en film før. Hvis denne rolle ikke sender Pike til stjernerne, er der ingen retfærdighed på jord – eller Hollywood.

I vanlig Fincher-stil (Se7en, Fight Club) broderes et kommenterende metalag ind i fortællingen om mediernes djævelske rolle som folkedomstol og skaber af virkelighed i samfundet. Men plottet er også særlig intelligent skrevet på baggrund af forfatteren Gillian Flynns roman af samme navn, i og med den kvindelige hovedrolle forfatteren Amy (Pike) skriver plottet frem, mens handlingen udleves og udspilles af hende og husbonden Nick (Affleck).

Hvad tænker du på?

– Det har de fleste nok tænkt, spurgt eller fået som spørgsmål i sit forhold. Og hvad svarer man? Ikke sandheden vel?

Et kvindehoved stryges over det blonde hår, mens en voice-over taler:

“When I think about you, I always think about your head. How I want to crush that beautiful head into the wall -.”

Sådan starter (og slutter) Gone Girl. Filmen fortælles fra ægtemanden Nicks point of view. Han er arbejdsløs herremagasin-skribent og kvinden for hans attrå er en kendt børnebogsforfatter til bogen ‘Amazing Amy’ – nåja hendes eget navn. De mødes til en fest. Hun er smuk og køligt intelligent. Han er vittig og ligner Ben Affleck. De forelsker sig hoved-over-hæle i hinanden og dyrker sex på biblioteket, Amys yndlingsspot. De lover hinanden, at de ikke vil være som de andre par. De ER ikke som de andre par.

GONE GIRL, from left: Ben Affleck, Rosamund Pike, 2014. ph: Merrick Morton/TM & copyright ©20th

Well, de bliver gift og flytter fra byen og ind i en idyllisk familievilla, med dramaelskende husmødre på vejen. Ingen af dem har arbejde, men Amy har tydeligvis penge fra bogudgivelsen.

Mere end et utro svin?

Nick er typen, der falder for isdronningen, den smukke, mystiske kvinde. Som så mange andre. Men da han kommer hjem til et smadret glas-sofabord og en forsvundet kone, er mystikken ikke nær så sexet. Den er efter ham bogstaveligt talt.

En politikvinde sættes på sagen og finder blodspor i køkkenet. Nick går sammen med Amys forældre til medierne og fortæller om sin fortvivlelse til en åben get-together for pårørende. En kvinde Nick aldrig har mødt før fortæller ham, at hun er Amys bedste veninde. En anden af Nick ukendt kvinde, der påstår at kende Amy, tager en selfie med ham flirtende og poster det på Instagram imod hans vilje. Hva’ f***…

Nick er måske ikke den kvikkeste fyr eller den bedste husbond. Han ser på sidelinjen en af sine tyveårige elever fra sit skrivekursus. Dumme svin, tænker man. Men er han også ond? Eller noget andet end en ganske almindelig konfliktsky mand i et utilfredsstillende parforhold?

Det er nødden, der skal knækkes, og det virker som Nick nærmest selv bliver i tvivl. Filmen er plotdrevet, og man rives rundt i krydsklipningen mellem Nicks frustrerede kamp om tv-seernes sympati. Dem der glubskt følger med hjemme i stuerne. Og så klippene tilbage og frem i tid i forhold til Amys forsvinden.

HT_gone_girl_ben_affleck_sk_140708_16x9_992

Blurred bloody lines

Gone Girl brillerer ved at have et uigennemskueligt plot, der bare opbygger og opbygger til et psyko klimaks, der virkelig leverer. Yikes, hvor er det ubehageligt, fra start til slut, ikke at vide hvem man skal holde med. Skellet mellem god og ond, rigtigt og forkert tegnes aldrig op i Gone Girl. Linjerne, hvis de nogensinde havde været der, er fuldstændig fedtet ind i blod, ægte eller tomatketchup. På den måde slapper man aldrig af i selskab med Gone Girl.

Det vil være synd at afsløre mere her. Så se Gone Girl, hvis du trænger til et gys, der stikker helt af i et genialt sygt og utrygt plot. Og du vil genoverveje at stille spørgsmålet ‘hvad tænker du på’ til din elskede.

Stream Gone Girl et sted.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

House of Cards 3 - hunden, blondinen og diamanten