Vinterbergs kollektiv - knæhøj karse, ikke så meget

Sjov i sneen og hvorfor Leo skal vinde den Oscar

leonardo-dicaprio-is-amazing-in-the-revenant-but-it-s-tom-hardy-s-show-in-this-haunting-t-805966Genre: Snewestern

Dom:

Leo er tilbage som afskyelig snemand i de nordlige Rocky Mountains på pelsekspedition gone wrong i The Revenant (2015). Alejandro González Iñárritu har instrueret, og jeg var modsat mange ikke udelt begejstret for hans sidste film Birdman, som fik Hollywood i knæ, sandsynligvis fordi den handlede om Hollywood. Det var bare ikke en udpræget rørende fortælling, og selv ikke Edward Norton kan rette op på det. Metafortællinger (Birdman var en superhelte-kommentar om filmbranchen) griber sjældent én om hjertet, fordi de er intellektuelle tankeeksperimenter.

Nuvel Iñárritu er tilbage og gør det, som han gør allerbedst; at fortælle et epos om liv, død og kærlighed. The Revenant har alt det en Oscarvinder skal have. Det er heldigt for Leo, at Iñárritu har givet ham hovedrollen som den sympatiske pelsjæger Hugh Glass. Er dette biletten til den Oscar-statuette, som Leo hver gang bliver snydt for? Ja, det tror jeg helt sikkert det er.

Kan du lide sne?

Hvorfor skal du se en mand vandre i sneen i næsten tre timer, altså vores oplevelse, ikke Leos? Det skal du dels fordi sneen, naturen i det barske gudsforladte vildskab i Canada og Argentina, hvor filmen også er skudt, er guddommeligt smukt. Og farligt.

Men det er fortællingen om en mand, der har mistet og mister mere, og hans hævn, der løfter The Revenant til skyerne. Jeg så filmen en torsdagaften i Empire, og jeg og min biobuddy var lidt aarh 3 timer alligevel? Ok, mest mig, men noj, det er de bedste tre timer, jeg har brugt i en biografsal i lang tid.

Kan du lide lyden af sne? Lyden af vand, der drypper, når en solstråle rammer isdråberne på træerne? Lyden af en lavine? Og lyden af en bjørn, en dampende sulten grizzly-bjørn? Here you go. Billederne, lydene og de dybe blæserarrangementer er forundrende terapeutiske. Der er ikke overvældende meget dialog, nok, og ikke for lidt. Handlingen er Glass’ måde at tackle sit livs største udfordring, når man ikke har mere at miste.

Iñárritu havde som dogme besluttet, at alt lys skulle være naturligt lys, så selve indspilningen var udover kulden begrænset til få timer om dagen grundet det knappe lys. Produktionen fik fly til at fremprovokere lavinen. Bjørnescenen er sin egen historie, som jeg ikke dykker ned i her, selvom jeg gerne ville.

Hvem havde ikke villet været vandbærer på den filmekspedition!

Kan du lide Leonardo DiCaprio?

Leonardo spiller pelsjægeren, som er ude på pelsekspedition med en gruppe + sin søn, som ja er halvt indianer. Så kan du nok regne ud, hvordan han kom til. Ja det kunne du nok i forvejen, men dengang var blandede racer ikke kærkomment. Glass er derimod ikke en svinsk pelsjæger, som mange men ikke alle af de andre pelsjægere er. Han er en mand med en mission, en dobbeltmission viser det sig at være.

Spiller Leo godt? Bør han have vundet en Oscar før denne film? Absolut. I branchen og i medierne tales der om at en Oscar-vinder også skal være likeable i branchen. Er Leo ikke likeable at arbejde sammen med? Han spiller frydefuldt uskyldigt og legende som Romeo i Baz Luhrmanns post-moderne version af Romeo & Julie fra 1996 22 år gammel. Med samme romantiske kækhed som konge af verden i Titanic som Jack i 1997. Depraveret elskelig drømmer i The Beach i 2000/1. Charmerende og æterisk som Jay i The Great Gatsby i 2013. Og ikke mindst som vores allesammens yndlingsulv i Wolf of Wallstreet også (!) i 2013. Og mange derimellem. Og nu som Hugh Glass, en rolle som han gør godt, og stadig er han bare gode gamle Leo. Rollen er mere moden og dyb, mere smertefuld uden ironi, og det er en oplevelse i sig selv at se Leo mere stripped – bogstaveligt talt.

En af vor egne en rigtig…

Og samtidig er Leo så meget sig selv, uden at jeg på nogen måde ved, hvordan han er, men han formår at skabe en stærk persona om sig selv, som om han var en af vor egne, en ven vi er vokset op med og har fulgt i nu 20 år. Sammen har vi haft fugtige hænder, som den på bilruden i Titanic, skålet i bobler, for at krybe på qualudes til bilen for at komme væk. Hvor er Leo på vej hen? Hvor er Hollywood? Hvis ikke han får den Oscar nu. Er han for blændende på lærredet og not so much bag kameraet? Han kan lide supermodeller, men bør man holde det imod ham? Denne isvandring kunne meget vel være den sidste prøve for at komme i mål og vinde som bedste mandlige skuespiller. Amerikanerne kan godt lide de kropslige udfordringer på film. Glass mister næsten sin verbale formåen og vandrer som en prustende desperat bjørn. Det er nok det, der skal til. I deres øjne.

Han er skuespiller, og på en eller anden måde har vi alle en andel i ham, i alt han gør, i hans smil og nu i hans tårer. Dette er, ja en ode til Leo. Giv ham for pokker den statuette og lad ham give en tale med rævesmilet og en bittersød ‘endelig’ kommentar. Iñárritu giver med The Revenant en passende anledning.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Vinterbergs kollektiv - knæhøj karse, ikke så meget