Årets sjoveste film, ingen mænd gider se

Derfor skal DR lave dybdeborende journalistik

Genre: Dokumentar

Dom: ⚡Se den⚡

DR skal ikke lave dybdeborende journalistik, mener DF. Men Bagedysten, den skal vi have. Om man så leverer dødsnødvendig oplysning til danskerne om, at vi er blevet plyndret for 12,7 mia af vores skattekroner, mens vi spiste drømmekage fra Brovst, så er det hyggen, der skal bevares ude i de små hjem til hver en pris.

Dokumentaren, Mændene der plyndrede Europa, som kan streames på DRs hjemmeside nu, er argumentet for, at DR SKAL lave dybdeborende journalistik. Dokumentaren forklarer, hvordan international kriminalitet forekommer, mens, måske ikke du kære læser men så, din nabo sidder og ser Bagedysten, intet ondt anende, at hendes skattepenge havner i lommerne på banditter i habitter, som radio 24/syv altid så kækt formulerer det.

Dokumentaren starter med et billede af en maske, der bliver modelleret og lagt på en tysk mand, som vil vise sig at være hovedfortælleren af historien om, hvordan vi alle er blevet plyndret. Insideren kalder man ham i programmet, og han tør kun fortælle sin historie med maske og forvrænget stemme, da han selv spiller en væsentlig rolle i svindlen og nu frygter for sit liv ved at stå frem. Hvis han samarbejder vil det nedbringe hans straf. Kan det ligefrem gøre ham straffri, det må tiden vise.

Når skurkene er klogere

Dokumentaren opruller netværket med hovedpersoner i Frankfurt, London og Dubai. Vi får forskellige europæiske finanseksperters forklaring på, hvorledes man kan snyde og score skattegevinster på aktier, man aldrig har købt, op til flere gange. Vi får den lange version, og den en otteårig kan forstå.

Dette hul i skattelovgivningen opdager man ikke kun findes i Tyskland, men eksisterer som smuthul i størstedelen af Europas skattelovgivninger, hvorefter svindlen planlægges og skaleres.

Denne dokumentar burde gå viralt i hele verden, fordi svindlere opererer globalt i vores digitale verden, imens skattesnyd behandles nationalt, hvilket gør plyndringen så meget lettere. Skurkene er ganske enkelt et stort skridt foran os andre. Hvorfor man svindler, lader dokumentaren insideren svare på, for det handler ikke om, at vores lovgivning rent teknisk gør det muligt. Det handler om menneskets sind og det tankegods, vores samfund er opbygget på.

Ayan Rand som argument for en fri kapitalistisk verden

Han forklarer, hvordan man i visse ultraliberale miljøer dyrker romanen ‘Og verden skælvede’ af den russisk/amerikanske forfatter Ayn Rand. Bogen fra 1957 skildrer en fremtidsdystopi af USA, hvor to entreprenører forsøger skabe deres virksomheder, men bekæmpes af en nepotistisk, korrupt stat, som gør deres iværksætteri umulig. At Rand, der selv flygtede fra det sovjetiske diktatur til USA, bruges som argument for liberalismens lykke, er ikke svær at forestille sig. Dokumentaren viser et klip, hvor hun udtaler, at menneskets eneste ansvar og lykke er at arbejde for sin egeninteresse, og at staten er et onde. At hun i sin alderdom søgte hjælp hos staten, er ikke noget, man taler om ved mahognibordene, hvor hun af de liberale anses som en filosof. Hendes værker er imidlertid skønlitterære, hvorfor hun ret beset bør anskues som en skønlitterær forfatter med en politisk agenda.

Hvis vi lægger Rand til side på sengebordet, er spørgsmålet, hvorfor folk i dag svindler? Størstedelen af Europas befolkninger er ikke vokset op i statsstyrede diktaturer. Og hvilken rolle spiller Skat i Danmark?

Dokumentaren krydsklipper mellem den kronologiske oprulning af plyndringen med dens teknikaliteter og bagmænd, og insideren i et close up, som sidder beklemt på en stol foran kameraet. Nok har han maske på, men vi ser stadig hans øjne og langsomme bekendelsestempo. Han fortæller, at erkendelsen af den forbrydelse han har været med til at begå, er kommet til ham i bidder. Forståelsen har ganske enkelt ikke været synkron med politiets afdækning og forhøring af ham. Men vi er ikke i tvivl om, at han nu er kommet frem til omfanget og alvoren i hans egen handling.

Når skaden er sket

Vores skurk, insideren, som bliver vores antihelt i historien, fortæller sin historie og bevæggrunde til som ung jurist at indgå i svindel. Og man tror ham, og man forstår ham, i hvert fald i teorien. For hvad er det, der skiller os mennesker, i at kunne se muligheden for en genial forbrydelse og i faktisk at udføre den?

Svaret må blafre lidt endnu, mens arbejdet med at domsfælde og sikre, at det ikke gentager sig, må begynde. For ikke at sige genetableringen af tilliden til staten og bankvæsnet. For hvor mange sager skal der til for, at ingen af os stoler på stat, bankvæsen eller naboen, og vi overgiver os til Rands kapitalistiske logik om, at det eneste, der er værd at kæmpe for er vores egeninteresse og kortsigtede lykke?

En ting er sikkert, at det er vanvid, at politiets efterretningstjeneste ikke samarbejder på globalt plan. Skatteminister Karsten Lauridsen udtalte d. 22. oktober, at Danmark må løse dette forhold på nationalt plan med Tyskland. Retsforbeholdet, som vi fik med som en blandt fire, da Danmark blev en del af EF/EU, for at befolkningen kunne sluge den, står naturligvis i vejen for bekæmpelse af international kriminalitet. Hvis danske journalister kan samarbejde internationalt, kan PET også. Men så må man tage citronmånen over i den anden hånd, og det kunne jo passende ske med Europaparlamentsvalget til næste år.

Tak DR, for denne dokumentar. Det er skræmmende godt, og skræmmende godt fortalt. For lyd- og undertekstnørder, kan man lige spotte, at den tyske filmkomponist Hans Zimmer har lavet lydsiden. Det er ham bag soundtracket til Interstellar, Dunkirk og Inception. Ja, det skorter ikke på geniale tyskere.

https://www.dr.dk/tv/se/kuppet-mod-europa/-/trailer-maendene-der-plyndrede-europa

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Årets sjoveste film, ingen mænd gider se